Польська інтелігенція закликала до мудрості і взаємного вибачення щодо подій 1918-1921 рр

26 червня на цвинтарі воїнів Армії Української Народної Республіки (Симона Петлюри) в Пікуличах у Перемишлі було оприлюднене звернення польської інтелігенції

"Тут, на могилах українських воїнів, котрі боролися за Україну у 1918-1921 рр., слід нагадати, що той період був не лише періодом польсько-українського протистояння, а й часом польсько-українського союзу та спільної польсько-української боротьби за свободу народів проти більшовицької загрози, що нависла над Європою.

У XX столітті мало було прикладів польсько-українського братерства, та й союз, символами якого є Юзеф Пілсудський i Симон Петлюра, не закінчився для українців успіхом. Маршал усвідомлював це, тому після підписання Ризького договору, яким завершилась польсько-більшовицька війна, поїхав до інтернованих у таборі в місті Каліш солдатів та офіцерів Дієвої армії Української Народної Республіки зі словами: "Панове, я вас перепрошую, я вас дуже перепрошую". Ми, поляки, не виправдали довір’я наших союзників i слова маршала Пілсудського цього не змінять.

Однак нині, в контексті подій на Майдані та нової агресії Росії в Україні ці слова, як і слова українських інтелектуалів та ієрархів Церкви зі Звернення про примирення, повинні стати містком, який нас об’єднає і дасть змогу відокремити історію від сьогодення та майбуття.

Тут, у Перемишлі, в символічному місці, на могилах трьох тисяч українських Січових Стрільців і воїнів Української Народної Республіки, ми повинні стати мудрішими досвідом тих, які тут спочивають. Мудрість та вміння взаємного вибачення провин – це риси, які нині потрібні особливо. Адже нові конфлікти, незгода чи чвари між людьми і народами підуть на користь третій силі. Ця сила не гребує жодними засобами, аби постійно ділити, вносити антагонізм, підживлювати ворожість між нами. Ми повинні усвідомлювати це i там, де можемо, давайте протидіяти цьому єднаючись у дружбі та спільних діях, так як це колись робили наші Батьки.

Вічна пам'ять героям України і Польщі!"

Данута Куронь
Іза Хрусьліньска
Кристина Захватовіч-Вайда
Анджей Вайда
Катажина і Павел Вінярські
о. Альфред Вєжбіцкі
Славомір Сєраковскі
Кристина Енгелькінг
Магдалєна і Матеуш Кійовські
Агнєшка Коритковска-Мазур
Тереза Філярска
o. Томаш Достатні
Йоанна і Януш Онишкєвіч
Беата Фудалєй
Анджей Куронь
Войцєх Онишкєвіч
Юзеф Піньор
Барбара і Кшиштоф Становські
Анджей Северин
Бартош Пєховіч