У Польщі збираються звезти радянські пам'ятники в музей

Влада Польщі зібралися демонтувати понад 200 статуй, монументів і пам'ятних знаків, споруджених по всій країні в роки комуністичного режиму

Про це повідомляє BBC.

Пам'ятники радянської епохи планується встановити в музеї просто неба на півночі країни, в районі міста Борне-Сулиново, де колись розташовувалася радянська військова база. Відкриття парку заплановано на вересень 2017 року.

"Немає причин прославляти пам'ятники Червоної армії, яка двічі вдиралися в Польщу і несе відповідальність за післявоєнні злочини", - заявив віце-президент Національного Інституту національної пам'яті Польщі Павел Укельский.

Згідно з законом, схваленим польським урядом, рішення про перенесення радянських пам'ятників зможе приймати місцева влада.

За підрахунками Інституту національної пам'яті, переносу підлягають 229 монументів. Укельский запевняє, що пам'ятники, зведені на військових кладовищах, не будуть демонтовані.

"Польська держава і надалі буде з максимальною повагою оберігати могили радянських солдатів, полеглих під час війни" - сказав віце-президент інституту.

Рішення керівництва посткомуністичних країн про позбавлення від символів радянської епохи традиційно викликають сильне невдоволення в Москві. Російське МЗС раніше називало плани знесення пам'ятників радянським солдатам вандалізмом і спробою фальсифікації підсумків Другої світової війни.

"Ми не консультувалися з російським посольством з приводу нашого проекту", - сказав Укельский, додавши, що у Варшаві сподіваються, що рішення про пам'ятники не зашкодить російсько-польським відносинам.

На думку директора бюро народної освіти Інституту національної пам'яті Анджея Завістовського, в спеціальному парку відвідувачі побачать радянські пам'ятники "в правильному історичному контексті".

"Такі навчальні парки й музеї існують і в інших державах - в Литві, Угорщині та навіть в самій Росії", - сказав польський історик.

Посольство Росії в Варшаві заявило, що готує відповідь на рішення польського уряду.