Сотник пояснила, що заважає Україні отримати безвізовий режим

"Технічних причин" для відтермінування запровадження Європейським Союзом безвізового режиму для України майже не існує, натомість є причини політичні

Про це в ефірі Еспресо.TV заявила народний депутат, секретар Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції Олена Сотник.

"На сьогоднішній день фактично в Європейському Союзі поділилися на три частини. Перша частина - це наші союзники і ті, хто дуже активно намагаються проштовхувати і технічні питання, і переконувати політично деякі країни, які вагаються", - зазначила нардеп.

За її словами, до цієї частини країн відносяться Польща, Хорватія, Литва, Латвія та Естонія.

Крім того, є країни, які зберігають нейтралітет.

"Частина, яка не втручається. Вона не є активно ні "за", ні "проти", але якщо, наприклад, постане питання голосування, скоріше буде "за", - зауважила Сотник.

Вона додала, що це, насамперед, країни Скандинавії.

"І є частина країн, які, на превеликий жаль, є країнами decision makers, які, насправді, дуже часто впливають на остаточні рішення. Це Франція, Німеччина, на сьогоднішній день ми зіштовхнулися із ситуацією, коли вони ще взяли в союзники, є питання по італійцям", - наголосила нардеп.

Вона зазначила, що ці країни говорять про безпеку і про необхідність запровадження механізму скасування безвізового режиму.

"Для того, щоб мати цей запобіжний механізм, треба спочатку цей запобіжник розробити, внести зміни до загального акту регуляторного, і тільки після того країнам, які стоять на черзі, надавати безвізовий режим. І ось ця ситуація вона політично може дуже серйозно загальмувати процес, в тому числі по Україні", - резюмувала Сотник.