Рева розповів, як підвищити мінімальну зарплату

Мінімальну зарплату необхідно перестати прив'язувати до прожиткового мінімуму та піднімати її законодавчо

Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева, повідомляє прес-центр відомства.

Він зазначив, що співголови Групи стратегічних радників із підтримки реформ в Україні Іван Міклош і Лешек Бальцерович пояснили, у чому полягає основна проблема з низькими мінімальними зарплатами. 

За їхніми словами, в державі зазвичай трохи збільшується прожитковий мінімум, потім - мінімальна зарплата  бюджетників, і, зрештою зарплата в приватному секторі. Тим не менш, у світі панує зовсім інша ситуація, адже саме державний сектор наздоганяє приватний за рівнем мінімальних зарплат.

"Вони радять відокремити прожитковий мінімум від мінімальної зарплати і підняти її законодавчо. Нехай мінімальна зарплата сьогодні буде не 1 450 тис. грн., а 2-3 тис. грн. Хочеш – не хочеш, а приватному сектору доведеться піднімати зарплати. Відповідно, ми отримаємо додатковий ресурс, який витратимо на підвищення зарплат у бюджетній сфері", - пояснив Рева.

Також у Міністерстві планують вирішити питання легалізації зарплат, зокрема розробити необхідні для цього заходи та внеси їх до Верховної Ради. Робота на цим проектом триватиме протягом літа.