Законопроект про легалізацію марихуани вже в Раді

До комітету Верховної Ради з охорони здоров’я надійшов законопроект про легалізацію марихуани у медичних цілях

Про це на брифінгу в Києві повідомив в.о. голови Державної служби з контролю за наркотиками Олег Дзісяк, передає "Громадське".

Законопроект також дозволяє ввезення в Україну зарубіжних нарковмісних препаратів, використання їх для створення вітчизняних аналогів і виготовлення болезаспокійливих ліків з українського маку

Директор Програмної ініціативи «Громадянське здоров'я" МФ "Відродження" Вікторія Тимошевська заявила, що ставлення до наркотиків на рівні державної політики потрібно міняти.

"Дійсно наркотики є невід'ємною частиною і лікувального процесу в установах охорони здоров'я, і ​​невід'ємною частиною наукових досліджень і роботи лабораторій, які працюють для фармацевтичного сектора і для інших наукових цілей, які безпосередньо не пов'язані з лікуванням людей, але є необхідними", - сказала вона.

Представниця впевнена, що державна політика повинна приділяти профілактиці наркоманії не меншу увагу, ніж політиці покарання, і не криміналізувати наркозалежних.

"Гроші, які виділяються зараз на підтримку всієї системи покарань за нелегальне вживання, продаж, збут, за великі обсяги, повинен бути збалансований з тими засобами, які витрачають на профілактику, лікування і забезпечення соціальної реабілітації цих людей. Це і закупівля ліків, як для замісної підтримувальної терапії, так і для знеболювання", - вважає Тимошевська.

Вона додала, що через міфічні загрози наркоманії в майбутньому до знеболювальних препаратів часто не мають доступу навіть діти.

Президент громадської організації "Інститут вивчення залежностей, проблем наркополітики та моніторингу наркоситуації" Володимир Тимошенко заявив, що тільки від 5% до 12% всіх вживають наркотики є наркозалежними. На його думку перетворювати їх в злочинців не вигідно ні суспільству, ні системі покарань. За звітами нової поліції за 2015 рік більше половини засуджених не пов'язані з організованою злочинністю.

"58% кримінальних справ за зберігання без мети збуту наркотиків, тобто для власного вживання, тобто наркозалежних. Так кого ми судимо, ким наповнюємо в'язниці? Що робиться в місцях позбавлення волі я не хочу повторювати, кого ми отримаємо на виході? », - сказав Тимошенко, і додав, що це проблема кожного члена суспільства, адже кожен є або жертвою, або потенційною жертвою цієї проблеми.

Глава СКН Олег Дзісяк вважає, що більшість цих проблем покликаний вирішити новий законопроект змін до закону № 4533 "Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори" (про порядок обігу підконтрольних речовин).

Серед цих змін і можливість ввезення нарковмісних медикаментів, а не тільки їх транзит через Україну, і використання традиційних українських культур - маку та конопель - для виготовлення доступних вітчизняних медичних препаратів. Адже в Україні як і раніше витрачаються величезні кошти на знищення макових полів, замість того, щоб використовувати власний продукт в якості сировини для виробництва болезаспокійливих, які зараз Україна імпортує.

"Ми точно також проігнорували цілющі властивості конопель, або на латині canabis. Зараз весь світ просувається в наукових дослідженнях не тільки використання психотропного тетраканабінола в медичних цілях, а й інших канабіноїдів в медичних цілях. Безліч законодавств європейських країн легалізує використання каннабіса в медичних цілях, чому ми повинні обмежувати своїх громадян в доступі до цілющих властивостей цієї рослини, якщо вона у нас традиційно зростає. Тим більше це ніяк не вплине на ту кількість героїну в наркотрафіку, який провозиться через територію України. Нам потрібно в першу чергу ставити за мету людину, і в цьому законопроекті це також прописано", - розповів Дзісяк.

Крім того, законопроект дозволяє українській фарміндустрії використовувати іноземні зразки ліків, щоб виготовляти українські аналоги.

Зараз законопроект знаходиться на розгляді комітету з питань охорони здоров'я, і ​​Олег Дзісяк сподівається, що вже восени він надійде для голосування в український парламент.