NY Times розповіла, як живеться Лазаренку в США після в'язниці

Сьогодні Павло Лазаренко виглядає як середньостатистичний тато-домосід, який вранці відвозить до школи трьох дітей і чекає ввечері з роботи молоду дружину

Про це пише оглядач The New York Times Леслі Уейн.

Нині 63-річний Лазаренко проживає зі своєю другою дружиною і новою сім'єю в графстві Марін по дорозі з Сан-Франциско. Хоча його будинок комфортний, це все ж далеко не той особняк на 1700 квадратних метрів в Новато, який він купив напередодні втечі з України.

Як зазначає автор, зараз Лазаренко "веде дві запеклі битви" з урядом США. Одна з них - з приводу понад $250 млн в офшорах в швейцарському місті Гернсі і інших місцях. Ці кошти, за версією держави, з'явилися у нього внаслідок "шахрайства, вимагання, хабарництва, незаконного привласнення та розтрати". В рамках іншої битви зусилля Лазаренка спрямовані на те, щоб залишитися на американській території, де він з 1999 року сподівається отримати політичний притулок.

Видання пише, що Лазаренко чудово почувається в нинішній ситуації, оскільки з "армією адвокатів" йому вдалося уникнути депортації - навіть незважаючи на те, що декілька років тому він відбував термін у федеральній в'язниці.  2008 році йому було призначено покарання у вигляді тюремного ув'язнення на 97 місяців. 1 листопада 2012 Лазаренко вийшов з в'язниці після закінчення терміну покарання.

Боротьба за повернення награбованих багатств Лазаренко в бюджет України триває вже багато років, і, схоже, триватиме вічно - пише ЗМІ.

Останнім часом ім'я Лазаренка фігурувало в документах Панамського архіву в зв'язку з давньою справою про корупцію і розкрадання газу ним і його подільниками.