Савченко розповів, чому українці повинні платити за газ значно менше

Нинішня ціна на газ є занадто завищеною та повинна становити приблизно п'ять тисяч гривень

Про це в програмі "Про політику" з Сергієм Руденком на Еспресо.TV заявив економіст Олександр Савченко.

Він пояснив, що тарифи базуються на ціні на ринковій газ у Європі та вартості його транспортування в Україну, Але при цьому, європейська ціна на газ впала на 25% з початку року, втім в Україні при розрахунках використовують стару ціну. 

"Тому навіть нинішня ціна, 6800 гривень, завищена, порівняно з ринковою моделлю.Тож якщо ми хочемо користуватися ринковим принципом, то ціну треба знижувати - не 6 тисяч, а десь 5 тисяч", - наголосив Савченко.

За його словами, держава повинна взятися за розподіл ренти, яка наближається до позначки у 50-60 млрд гривень. Він зазначив, що у цьому випадку необхідно радикально збільшувати мінімальну заробітню плату.

"У нас зараз ця рента іде нібито на дотації бідним, а насправді ці гроші ідуть назад у кишені "Нафтогазу" та тим олігархам, які тримають систему ЖКГ. Через таку схему російські та українські олігархи розраховують отримати у цьому році 40-45 млрд гривень. Я пропоную ці гроші пустити на підвищення зарплат і пенсій. Щоб зменшити кількість тих, хто звертається за субсидіями", - підсумував Савченко.