В НАБУ пояснили, чому ГПУ не повинна займатися хабарником Василишиним

Посада затриманого заступника міністра охорони здоров’я Романа Василишина належить до категорії "А", скоєний ним злочин – корупційний, а отже, цієї справою має займатися антикорупційному бюро

Про це повідомляють НАБУ.

"Процесуальне керівництво у даному кримінальному провадженні від самого початку має здійснюватися спеціалізованими антикорупційними прокурорами, а всі процесуальні та слідчі дії (затримання, оголошення підозри, обрання запобіжного заходу тощо) – детективами НАБУ, а не співробітниками органів прокуратури чи інших правоохоронних органів", - йдеться в повідомленні.

Як кажуть у НАБУ, будь-яке втручання в чужу підслідність створює ризик визнання недопустимими доказів як таких, що були отримані з порушенням процесуального законодавства. Це створює умови для уникнення підозрюваним відповідальності за скоєні кримінальні правопорушення.

Згідно ч. 5 ст. 36 КПК забороняється доручати здійснення досудового розслідування кримінального правопорушення, віднесеного до підслідності Національного антикорупційного бюро України, іншому органу досудового розслідування.

"НАБУ та САП не будуть витребовувати в прокуратури провадження щодо Василишина чи будь-які інші провадження, розпочаті з порушенням ст. 216 КПК. Відповідальність за результати цих досудових розслідувань мають нести ті органи, які розпочали розслідування з порушенням закону", - йдеться в заяві.