Вчені знайшли шість схем, за якими пишуть книжки

Вчені з Computational Story Lab в університеті Вермонта (США) з'ясували, що усі літературні твори побудовані на чергуванні полюсів емоційного забарвлення

У своєму дослідженні вони виділили шість базових кривих, які ілюструють популярні послідовності "злетів" і "падінь".

У своєму аналізі учені відштовхувалися від ідеї, що кожне слово можна охарактеризувати як позитивно або негативно емоційно забарвлене. Вони використали алгоритм Hedonometer, в якому це емоційне навантаження виражене в числовому значенні.

Алгоритм надає числове значення кожному слову, потім ділить текст на уривки по 10 000 слів і вираховує середню емоційну валентність. Таким чином вони проаналізували 1737 текстів з електронної бібліотеки проекту "Гутенберг", які були скачані більше 150 разів.

"Ми знайшли набір з шести основних дуг, на основі яких будуються більш складні наративи", - заявляють учені. Звичайно, багато творів мають тоншу побудову, але на загал виглядають так:

"Із грязі в князі" (злет) : "Аліса в країні чудес" Люіс Керолл

"Трагедія" (падіння) : "Ромео і Джульєта" Уільям Шекспір

"Людина в ямі" (падіння-злет) : "Чарівник країни Оз" Лаймен Френк Баум

"Ікар" (злет-падіння) : "Римський Експрес" Артур Гріффітс

"Попелюшка" (злет-падіння-злет) : "Різдвяний гімн" Чарльз Діккенс

"Едіп" (падіння-злет-падіння) : "Герой нашого часу" Михайло Лермонтов

Наприклад, емоційні дуги усіх книг про Гаррі Поттера будуються за однаковою схемою "із грязі в князі" ("убити дракона"), хоча емоційне забарвлення змінюється від сцени до сцени.

За словами авторів, результати дослідження можуть бути цікаві не лише літературознавцям, але і розробникам програм для написання тексту. Наприклад, якщо судити по кількості скачувань на сайті бібліотеки "Гутенберга", то читачам більше подобаються історії, в яких багато разів змінюється емоційний полюс і які закінчуються падінням.