Київський патріархат сприймає "хресну ходу" МП як просування "русского міра"

"Хресну ходу" Української православної церкви Московського патріархату організовано для просування "русского міра"

Про це заявив речник Української православної церкви Київського патріархату Євстратій Зоря в ефірі програми "Про політику" з Сергієм Руденком на Еспресо.TV.

"Ми сприймаємо цю хресну ходу як продовження тих заходів, які МП останніми роками організовував для просування "русского міра", - сказав він.

Зоря нагадав, що у 2009 та 2013 роках, коли приїздив в Україну патріарх Кирило, то якраз організовувалися масові акції, аби зібрати якомога більше людей і зробити широке медіа висвітлення. 

"Це робиться для того, аби створити враження, що в Україні панує ідеологія "русского міра" і та церква, яка цю ідеологію втілює в життя, користується підтримкою і масовим схваленням. На наш погляд, це був ключовий фактор у прийнятті російським керівництвом рішення про початок агресії щодо України. Адже складалося враження, що в Україні є масова підтримка прокремлівського напрямку розвитку і єдності з Москвою.
В останні два роки ці ідеї стали значно менш привабливими і популярними, вони й тоді не були такими привабливими, а зараз тим більше", - сказав він.

Зоря припустив, що "хресна хода" пов'язана з рішенням Верховної Ради про звернення до Вселенського Патріарха.

"І ще один момент, я думаю це ("хресна хода", - ред.) пов'язано з рішенням Верховної Ради про звернення до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання автокефалії Українській православній церкві. Це був ключовий момент для того, щоб ті, хто організовував "хресну ходу", остаточно прийняли рішення. Вони хочуть показати, що саме УПЦ МП користується в Україні більшою підтримкою і ніякої автокефалії надавати не потрібно", - наголосив він.