Харківський суд зобов’язав лікувати комуністку Александровську

Жовтневий районний суд Харкова задовольнив скаргу адвокатів щодо ненадання належної медичної допомоги затриманому лідерові комуністів області Аллі Александровській

Про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на адвоката підозрюваної Олександра Шадріна.

"Суд зобов’язав начальника установи виконання покарань №27 (слідчого ізолятора) забезпечити дотримання прав підзахисної щодо забезпечення медичного обстеження здоров’я Алли Александровської у спеціальному медичному закладі з урахуванням консультативного висновку лікаря-кардіолога за 30.06.2016 року. Ми чекаємо, що Александровську вивезуть на обстеження у спеціалізований заклад і за необхідності там будуть лікувати, бо в медичній частині СІЗО відсутнє діагностичне приладдя та обладнання для лікування", - зазначив Шадрін.

Адвокат вважає, що така судова постанова в харківському райсуді стала можливою завдяки зверненню захисту до Європейського суду з прав людини.

Майже тиждень тому Шадрін наголошував, що у його підопічної хвороби серця та проблеми з тиском, зокрема спостерігалися запаморочення, нудота і сильне серцебиття.

Друга спроба розгляду апеляції захисту Александровської на судове рішення про її затримання за підозрою Служби безпеки України в сепаратизмі та хабарництві відбудеться 15 липня. 8 липня Александровську не доставили до Апеляційного суду під приводом того, що це необов’язкова процедура - суд пропонував, щоб вона брала участь в режимі відеоконференції.

Александровську затримали 28 червня за підозрою СБУ в підкупі депутатів місцевих рад для ухвалення на сесіях звернень до парламенту і президента для зміни Конституції з питань федералізації. Прокуратура звернулася до суду з проханням обрати для колишнього парламентаря запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

30 червня Київський районний суд Харкова постановив арештувати комуністку на 60 діб без права застави.

Александровська і її захист називають справу "штучною". Вони мають намір оскаржувати рішення про арешт. Апеляційний розгляд призначений на 15 липня.

Алла Александровська очолювала харківський обласний осередок Комуністичної партії України з 1996 року і до заборони цій політсилі на політичну діяльність чотири рази обиралася народним депутатом України, двічі - депутатом Харківської облради.