Двом екс-чиновникам НБУ інкримінують державну зраду і розкрадання

Екс-заступнику голови НБУ Олексію Ткаченку і екс-директорові департаменту банківського нагляду Роману Яковлєву крім звинувачень у розкраданні майже 800 млн грн інкримінують держзраду

Про це повідомив заступник генпрокурора - головний військовий прокурор України Анатолій Матіос, передає "Інтерфакс-Україна".

"Колишній заступник голови Національного банку України і керівник Головного департаменту банківського нагляду - це ті люди, які відповідали за те, щоб всі нормативи Нацбанку і українського законодавства дотримувалися під час видачі стабілізаційних кредитів... Вони прийняли рішення, за яким, вступивши в змову з Курченком,... ввели в оману все керівництво наглядової ради НБУ, підтвердивши, що заставного майна, яке надавав у той момент банк "Реал", достатньо для того, щоб надати рефінансування і стабілізаційний кредит у розмірі майже 778 млн грн", - розповів Матіос.

Матіос зазначив, що для Ткаченка і Яковлєва затримання через більш ніж два роки після вчинення відповідних подій було несподіваним.

Матіос пояснив, що всі дії цих людей були на шкоду оборони, інформаційній, економічній та іншим видам безпеки країни, тому затриманим та іншим фігурантам цієї справи буде інкриміновано також і статтю Кримінального кодексу про державну зраду.

Як зазначається в довідці Головної військової прокуратури, йдеться про незаконне привласнення ними коштів Національного банку України в розмірі 787 млн 396 тис. 148 грн, наданими ПАТ "Реал банк" у вигляді стабілізаційного кредиту. У документі також вказується, що Ткаченко і Яковлєв діяли "у складі злочинної організації" з бізнесменом Сергієм Курченком, екс-главою НБУ Ігорем Соркіним і екс-головою правління ПАТ "Реал Банк" Володимиром Агафоновим.