"Росатом" може потрапити під санкції через бізнес у Криму

"Росатом" визнав, що став постачальником обладнання для ТЕС, які будує в Криму "Технопромекспорт"

Російська державна корпорація, таким чином, ризикує підпасти під західні санкції, повідомляє "Коммерсант".

"Росатом" у звіті за 2015 рік вперше оголосив про наявність бізнес-інтересів у Криму. У заяві першого заступника гендиректора держкорпорації, який очолює дирекцію з ядерного збройового комплексу, Івана Каменських йдеться, що в травні ФДУП ВНДІА (ВНДІ автоматики ім. Духова, який входить у "Росатом") виграв конкурс "на поставку апаратури АСУ ТП на Севастопольську ТЕС (два блоки потужністю 235 МВт) і Сімферопольську ТЕС (два блоки потужністю 235 МВт)".

З кінця 2014 року кримські енергопроекти для будь-яких постачальників є ризикованими, оскільки потрапляють під санкції США і ЄС, відзначає видання. Досі в Криму і Севастополі найчастіше відкрито працюють тільки ті російські структури, які включені в санкційні списки.

ТЕС у Сімферополі та Севастополі будує "Технопромекспорт" (ТПЕ), який входить у "Ростех". "Росатом" активно працює в США та Європі і досі під санкції не потрапляв.

У "Росатомі" не стали пояснювати подробиці контракту ВНДІА з кримським ТЕС. Джерело видання, знайоме із ситуацією, відзначає, що у відділі управління ризиками ВНДІА не бачать ризиків через виграш у конкурсі.

Як саме була проведена закупівля обладнання для ТЕС Сімферополя і Севастополя, остаточно не відомо.

Видання відзначає, що на різкі заходи щодо "Росатому", ймовірно, вже готова Україна. Джерело в Міненерго нагадало, що Україна "має намір відмовитися від закупівель російського палива для АЕС, цей варіант опрацьовується".