ЮНЕСКО не буде виключати Софію Київську та Лавру зі списку Всесвітньої спадщини

ЮНЕСКО не буде виключати Собор Святої Софії і Києво-Печерську Лавру зі списку Всесвітньої культурної спадщини

Про це заступник голови КМДА Олексій Резніков повідомив Еспресо.TV.

Олексій Резніков був у складі української делегації на 40-й сесії ЮНЕСКО у Стамбулі.

"Дуже гаряче обговорення було. Гостро стояло питання про внесення Софії Київської та Лаври до переліку об’єктів, що під загрозою. Ми отримали попередження, але змогли відстояти своє місце в списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО", - розповів Резніков.

Він додав, що питання будівництва по вул. Гончара, 17-23 й досі є актуальним для ЮНЕСКО.

"Восени до Києва приїде моніторингова комісія, яка перевірятиме всі забудови в буферній зоні. Якщо порушення не будуть усунені, то на 41 сесії, яка відбудеться наступного року, буде знову підняте питання про включення в список об’єктів, що під загрозою", - наголосив він.

За словами Резнікова, мала місце дискусія по будівлі на Кловському узвозі.

"Ми пояснили, що Кловський узвіз не в буферній зоні, хоча ми визнаємо, що ця будівля спотворює горизонт", - сказав він.

Резніков зауважив, що вперше київська делегація приїхала на сесію ЮНЕСКО з ґрунтовним та вичерпним фактажем, не обіцяючи, а рапортуючи про зроблене. Члени комітету відзначили позитивні зрушення офіційної влади Києва в частині збереження історичної та культурної спадщини, згадали, в тому числі, й про демонтаж та приведення у відповідність будівлі в Десятинному провулку.

"Завдяки небайдужості киян, громадським активістам, представники яких - Марина Соловйова та Ірина Нікіфорова, також присутні на сесії ЮНЕСКО, завдяки спільним діям влади та громади, окрема подяка заступнику міністра культури Тамарі Мазур, членам делегації Яківу Діхтяру та Сергію Реві, ми змогли відстояти свій статус", - наголосив Резніков.

Він зауважив, що представники низки країн підтримали нагальність приведення буферної зони Софії Київської у відповідність.