Голова КВУ пропонує "Батьківщині" оприлюднити докази фальсифікацій на виборах

Якщо "Батьківщина" має докази масових фальсифікацій під час підрахунку голосів на проміжних виборах до Верховної Ради, вона їх має обов'язково оприлюднити

Про це в ефірі Еспресо.TV заявив голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

"Перш за все, це вже не перша заява під час виборів, коли політична партія говорить про те, що в неї є протоколи з мокрими печатками, які засвідчують перемогу їхнього кандидата. Я хочу нагадати, що на останніх парламентських виборах партія "Свобода" також заявила, що у них є всі протоколи з мокрими печатками, і вони заявили про перемогу своєї політичної сили. Але пізніше документальних підтверджень цьому вони не надали. І тому я вважаю, що то був просто свідомий обман виборців", - наголосив Кошель.

Він зазначив, що про дані паралельного підрахунку голосів партії "Батьківщина" говорити складно, поки не надійдуть 100-відсоткові результати.

"Але я думаю, якщо політична сила, авторитетна парламентська партія говорить, що в неї є дані паралельного підрахунку, а це протоколи з мокрими печатками і оригіналами підписів, я думаю, що вона має оприлюднити ці дані, тому що це або заява просто у виборчому форматі, така гра на випередження, гра словами, або ж справді партія має досить серйозні документальні підтвердження, які вона має публічно оприлюднити, тому що суспільсту важливо, щоб не було сумнівів щодо чесності виборчого процесу", - зауважив голова КВУ.

Водночас він визнав, що погоджується з партією "Батьківщина" щодо фальсифікацій.

"Щодо фальсифікацій, з партією "Батьківщина" ми повністю погоджуємося, але, на превеликий жаль, ще близько місяця тому ми заявляли як громадська організація, що проблема підкупу є ключовою на виборах. І підкуп проводився не вчора, 17 липня, а проводився впродовж двох місяців виборчої кампанії на всіх семи виборчих округах", - резюмував Кошель.