Кияни показали маршруткам червону картку, - Сагайдак

Київський міжнародний інститут соціології на замовлення ТОВ "А+С Ураїна", що належить до групи компанії A+S, розрахували середньозважені показники зручності міського транспорту

Результати аналізу оцінок транспорту показують, що на першому місці стоять ті типи переміщень, які є індивідуальними, і не потребують узгодження із зовнішніми факторами. Такими видами транспорту є автомобіль та пішохідні переміщення.

Громадський транспорт в рейтингу опинився практично поруч, і очікувано, з цього списку, лідирує метро. Не зважаючи на низьку ефективність роботи міської електрички, її рейтинг є найвищим після метро.

За словами спеціалістів з компанії A+S, можна припустити, що через не дуже зручний графік та низьку доступність міської електрички, нею користуються лише ті люди, яким це справді зручніше за всі інші види транспорту.

"Маршрутні таксі опинилися останніми в рейтингу серед громадського транспорту. І зрозуміло чому, адже це спричинено поганим станом рухомого складу, відсутністю комфорту, перевантаженістю маршрутних таксі. Так, на багатьох маршрутах пасажиропотік в пікові години перевищує провізну здатність маршруту з рухомим складом малого класу. Це призводить то тисняви в автобусах та до того, що частина пасажирів мають ускладнений доступ до деяких маршрутів.

Якщо приватні перевізники готові замінити транспорт на якісні, 12-метрові автобуси, які будуть відповідати всім вимогам для комфортного перевезення пасажирів, сучасним вимогам надання сервісу, відповідати графіку та частоті перевезень, то міська влада буде підтримувати таких перевізників, але те, що ми бачимо сьогодні, є навіть небезпечно.

Транспорт в столиці повинен відповідати вимогам часу. Громадський транспорт має змінити своє обличчя і це точно не обличчя розваленої "маршрутки" з хамовитим водієм і дане соціологічне дослідження ще раз це підтвердило", - наголосив Ілля Сагайдак.

"Соцопитування мало 2 типи запитань по оцінці якості поїздки. Перша група питань є зваженою, тобто спочатку респондент вказує своє ставлення до критеріїв оцінки, ранжуючи їх від 1 до 5. Друга група вагів не має. Таким чином, було отримано два типи ранжування видів транспорту: за зваженими показниками та за всіма показниками (які вираховуються як просте середнє незважених критеріїв та середньозважене по зваженим критеріям)", - додав заступник голови КМДА Ілля Сагайдак.