Єврокомісія оштрафувала виробників вантажівок майже на 3 млрд євро

Європейська комісія оштрафувала на рекордну суму в 2,93 млрд євро п'ять компаній-виробників вантажівок - MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco і DAF

Компанії було звинувачено в 14-річній картельній змові з метою маніпулювання цінами на автомобілі, а також термінами впровадження нових технологій щодо викидів шкідливих речовин, інформує "Інтерфакс-Україна".

Рішення регулятора стосується ринку середніх (вагою від 6 до 16 тонн) і важких (вагою понад 16 тонн) вантажівок.

Розслідування, проведене Єврокомісією, виявило, що вказані компанії знаходилися в змові з метою координації цін на вантажівки, а також узгодження термінів введення нових технологій в цілях дотримання екологічних норм Євро-3, посилених для вантажівок з 2000 року.

Окрім цього, виробники перекладали на споживачів витрати на наведення показників викидів у відповідність з регулятивними вимогами.

Компанії знаходилися в змові 14 років - в період з 1997 по 2011 рік, говориться в заяві регулятора.

Відповідно до рішення Єврокомісії, найбільш великий штраф заплатить Daimler - більше 1 млрд євро. DAF виплатить близько 753 млн євро, Volvo/Renault - близько 670 млн євро, Iveco - близько 500 млн.

MAN, який надав європейській владі інформацію про змову, оштрафований не буде.

Виробники вантажівок визнали участь в змові і погодилися врегулювати цю справу. Регулятор також заявив, що продовжує розслідування щодо Scania.