Радянський емігрант на прізвисько Жирний Майк відсидить у США 25 років

Федеральний суд Південного округу Нью-Йорка присудив радянському емігранту Михайлу Даниловичу, відомому серед своїх як Жирний Майк, 25 років тюрми

Присяжні визнали Даниловича винним за всіма 16 пунктами, повідомляє ВВС.

У минулому році присяжні визнали його винним в участі в організованій злочинній діяльності і найбільшій в історії аферу з автомобільними страховками, шахрайстві різних типів і відмиванні грошей.

За всі ці злодіяння закон передбачав 270 років в'язниці. Пізніше прокурори заявили, що Данилович "заробив" навіть 320 років ув'язнення, оскільки йому слід додати термін за відмивання грошей у витонченій формі.

Астрономічні терміни мали чисто теоретичний характер. Насправді прокурори вимагали, щоб Даниловичу дали "істотно більше 25 років" або, в крайньому разі, більше, ніж його спільнику Михайлу Землянському, який в січні був засуджений до 15 років.

Данилович перераховував доходи від шахрайських операцій з цінними паперами на рахунки підставних компаній в Латвії. Його спільник Ігор Кацман перераховував гроші далі через інші підставні компанії. Після цих маніпуляцій Кацман, який згодом дав свідчення на процесах Даниловича, вручав йому паперові пакети з "чистими" доларами.

Організація Даниловича обдурила страховиків на понад $100 млн. Суд зобов'язав його виплатити в доход держави $24,5 млн, плюс компенсацію потерпілим $22,5 млн.

Якщо вірити адвокату Ньюману, вони навряд чи дочекаються цих грошей: за його словами, 41-річний Данилович заборгував $20 тис. за кредитними картками.

Данилович був уже 36-м обвинуваченим, засудженим у цій справі. Вони з Землянським володіли десятками медичних установ, де постраждалим в ДТП надавали непотрібні дорогі послуги, рахунки за які за місцевим законом були зобов'язані сплатити страховики.

Серед іншого Данилович звинувачувався в змісті "катрана", тобто підпільних гральних будинків, і незаконного спортивного тоталізатора.