Активи Нацбанку зросли лише на 3% за півроку

Національний банк України оприлюднив звіт щодо зростання активів відомства за перші 6 місяців 2016 року

У НБУ зазначили, що стан активів змінився несуттєво, повідомляє прес-центр відомства.

Таким чином вони зросли на 24,8 мільярди гривень, з 849,2 мільярдів до 874 мільярдів гривень.

"Статті, які показали найбільше зростання серед активів центрального банку, -  це складові міжнародних резервів України (цінні папери нерезидентів, авуари у спеціальних правах запозичень, та ін.), які зросли на 28,3 млрд грн (на 9%) до 347,5 млрд грн.  На кінець звітного періоду міжнародні резерви досягли в еквіваленті 14 млрд в дол. США. Інший стійкий позитивний тренд – це зменшення кредитів, наданих банкам та іншим позичальникам, які зменшилася на 18,4 млрд грн, тобто банки продовжують повертати рефінансування центральному банку, що свідчить про продовження зростання ліквідності банків", - пояснив директор департаменту фінансового контролінгу НБУ Олег Стринжа.

Загальний обсяг зобов’язань Нацбанку зменшився всього на 2%, або на 11,3 мільярда гривень, до 715,1 мільярда гривень. Понад те, на 45% зменшилась кількість депозитних сертифікатів НБУ, які знаходяться в обігу, тепер їхня вартість становить 49,7 мільярда гривень.

"Завдяки пом’якшенню монетарної політики центрального банку цей фінансовий інструмент поступово втрачає привабливість для банків. Ми сподіваємося, що це стане додатковим чинником для відновлення кредитування реальної економіки за умови зменшення боргового навантаження підприємств та посилення захисту прав кредиторів", - наголосив Стринжа.