Переворот у Туреччині: Bellingcat опублікував переговори заколотників

Група змовників, які організували військовий переворот у Туреччині, використовували WhatsApp для спілкування один з одним

Про це повідомляє Bellingcat.

Bellingcat переписав, переклав і проаналізував розмови.

Транскрипт складається з двох різних джерел. Перше джерело - відео, яке було завантажено на Twitter вранці 16 липня. Це відео показало розмову WhatsApp о 21:15 до 22:45.

Друге джерело - 21 фотографія, які показують іншу частину бесіди, вже розшифровані. Фотографії надані Al Jazeera Турка Selahattin Günday.

Один з організаторів заколоту, майор Челебіоглу, створив у мессенджері WhatsApp спеціальну групу "Yurtta sulh" (Мир у домі), використавши відомий вислів першого президента Туреччини Мустафи Ататюрка "Мир у домі, мир у всьому світі".

До групи долучилися високопоставлені військові чиновники, в основному з турецьких сухопутних військ.

Деякі члени групи були додані в адресну книгу телефона, з якого Bellingcat і дістав ці переговори. У більшості випадків там вказані імена і військові звання, інші – рано чи пізно також можуть бути ідентифіковані за даними, які є в мережі.

Заколотники планували захопити одразу велику кількість локацій у Туреччині - Босфорський міст, площу Таксим, аеропорти, штаб-квартиру поліції у Стамбулі, Стамбульську фондову біржу, турецьку телерадіокомпанію та ін.