Штайнмайєр запропонував надати Придністров'ю особливий статус

Голова ОБСЄ - глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр запропонував надати Придністров'ю особливого статусу при дотриманні територіальної цілісності і суверенітету Молдови

Про це інформує "Інтерфакс-Україна".

Необхідно вирішити придністровський конфлікт до того, як він перейде з "замороженої" в "гарячу" стадію", - сказав Штайнмайєр на прес-конференції в столиці Молдови Кишиневі.

Нагадавши про ризики "заморожених" конфліктів на прикладі Нагірного Карабаху, голова ОБСЄ закликав сторони придністровського конфлікту до зближення шляхом "дрібних кроків, зміцнення заходів довіри, щоб перейти до вирішення складніших і комплексних питань".

Штайнмайєр, зокрема, запропонував розв'язати проблему визнання виданих в Придністров'ї дипломів і інших документів про освіту, а також реєстраційних номерів придністровських автомобілів, щоб вони могли виїжджати за рубіж. Він також висловився за відновлення руху через закриті досі мости через Дністер, відновлення телефонного зв'язку між двома берегами Дністра і забезпечення функціонування молдавських шкіл в Придністров'ї.

"Ми реалістично дивимося на речі. Придністровському конфлікту більше 20 років, за весь цей час накопичилася безліч проблем. Ми розуміємо, що ці проблеми не вирішити з сьогодні на завтра. Але треба розпочинати з невеликих завдань", - резюмував Штайнмайєр, додавши, що відсутність нині ескалації в придністровському конфлікті не повинно заспокоювати.

Читайте також: Чому російські маріонетки Придністров'я почали боятись власних жителів