Аудитори НАБУ можуть бути пов'язані з розшукуваними Інтерполом братами Сегалями

Аудиторська компанія "Аудит-Конус", найнята НАБУ по "справі Одеського припортового заводу", може мати пряме відношення до справ фірм-боржників банку "Надра", які виводили гроші перед ліквідацією банку

Про це повідомляє видання "Деловая столица".

Також аудитори можуть бути пов'язані зі скандальними братами Сегалями, яких розшукує Інтерпол. 

У статті наводяться слова затриманого НАБУ заступника голови ОПЗ Миколи Щурикова про те, що експертизу фінансового стану підприємства зробив приватний експерт, його висновки були передані в НДІСЕ (Науково-дослідний інститут судових експертиз) і вже навколо цих маніпулятивних даних формувалося звинувачення НАБУ.

За даними захисту, висновки експертизи НАБУ базуються на звіті компанії "Аудит-Конус". Співзасновником і директором цієї компанії є Валентин Пилипенко, він же - бенефіціар і з 2015 року директор компанії "КФ-Аудит". Компанія відома тим, що в 2009 році мала відношення до проблем банку "Надра" і вела фінансові справи двох компаній-боржників банку "Надра" - "Леге Лата" (отримала в 2008 році кредит на суму близько 290 млн грн) і "Рефьюдж".

Як стверджували ЗМІ, банк "Надра" видавав кредити сумнівним фірмам, які обслуговувалися створеною ним же консалтинговою структурою "КФ-аудит". Наприкінці 2008 року в "Надра" ввели тимчасову адміністрацію, тоді й спливла інформація про реальних власників цієї фінансової структури до того часу, як її вирішив придбати Дмитро Фірташ. Серед них називали підприємців Вадима П'ятова та Ігоря Гіленка, за якими стояли громадяни США Вадим і Ілля Сегали. Вони перебували в розшуку Інтерполу за шахрайство.

"НАБУ замовила експертизу по справі ОПЗ у аудиторів, які можуть мати пряме відношення до фірм-боржників банку "Надра", через які з банку виводилися гроші, і які, можливо, були пов'язані із Сегалями або їхніми ставлениками. Якщо ця версія підтвердиться, справу проти менеджерів Одеського припортового набуде всіх ознак свідомої фальсифікації", - зазначає видання.

Нагадаємо, Микола Щуриков та Сергій Перелома були заарештовані Національним антикорупційним бюро за звинуваченням у розкраданні 200 млн грн. Вони заявили про фабрикації справи з боку НАБУ і одеського губернатора Міхеіла Саакашвілі для зриву приватизації ОПЗ і зниження його ціни. Глава Фонду держмайна Ігор Білоус повідомив, що ціна продажу ОПЗ для повторної приватизації буде зменшена мінімум на 30%.