МОН звернулося до СБУ через поїздки українських викладачів до Криму

Працівники кількох українських ВНЗ брали участь в "10 Міжнародній науково-практичній конференції "Російська мова в полікультурному світі"

Про це йдеться в заяві відомства.

"Проведення "міжнародних наукових заходів" у незаконно анексованому Криму є частиною політики Росії, що має на меті хоча б частково «легітимізувати» факт анексії в очах міжнародної спільноти. У зв’язку з цим, Україна послідовно інформує та закликає міжнародну науково-освітянську спільноту не брати участі в таких заходах, бойкотувати контакти з усіма захопленими чи створеними окупаційною владою "науковими" та "освітніми" інституціями в Криму", - йдеться в повідомленні.

В свою чергу в міністерстві вдячні всім українським викладачам та вченим, а також міжнародним партнерам, які підтримують нашу принципову позицію невизнання незаконної анексії Криму.

У відомстві наголошують, що жоден з українських науковців не перебував на згаданій "конференції" як представник свого університету.

Зазначається, що Київський Національний педагогічний університет ім. Драгоманова та Дніпропетровський Національний університет засудили вчинки своїх працівників, які до того ж, з`їздили до Криму, не оформлюючи ні відгулів, ні відпустки, що є порушенням трудового законодавства, за яке передбачене звільнення з роботи.

Із Запоріжжя МОН отримало відповідь, що лише один викладач Запорізького державного університету відвідував вказаний захід в Криму, перебуваючи у відпустці. Водночас низка інших запорізьких викладачів, чиї прізвища було згадано в повідомленнях ЗМІ, за наданою інформацією, участі в "конференції" не брали.

У зв'язку з цим, МОН просить СБУ і Генепрокуратуру дати належну правову оцінку цим діям.

"Міністерство нагадує міжнародній і українській науковій спільноті про те, що будь-які контакти з "університетами" та "інститутами" на території окупованого Криму, будь-яка участь у "конференціях" та інших "заходах", які там проводяться, витлумачується російським керівництвом як визнання "російської приналежності" окупованого півострова", - додали у відомстві.