Папа Римський доручив вивчити, чи можуть жінки бути дияконами

Папа Римський Франциск призначив спеціальну комісію для вивчення питання, чи можуть жінки обіймати сан дияконів у церкві

Про це повідомляє DW.

Комісію очолить архієпископ Луїс Франсиско Ладарія Феррер. Крім нього, до неї увійдуть по шість чоловіків і жінок з академічних інституцій з усього світу. Вони вивчатимуть питання щодо можливості жінкам ставати дияконами. Комісія приділить особливу увагу ролі, яку жінки зіграли в історії церкви.

Прихильники допуску жінок до сану дияконів вже давно стверджують, що жінки недостатньо представлені в ієрархії церкви та процесі прийняття рішень. Дозвіл жінкам бути дияконами став би першим кроком на шляху виправлення цього дисбалансу. Крім того, на думку прихильників, немає теологічних перешкод для цього - жінки вже виконували цю функцію протягом перших століть християнства.

Водночас Папа Франциск дав зрозуміти, що він не бачить жінок в сані священиків. Ця ідея була категорично відкинута одним з його попередників - Іоанном Павлом II - після дослідження цього питання у 1994 році.

Поки що Ватикан не визначив ні дати для початку роботи комісії, ні крайнього терміну для оприлюднення висновків.