Мусій пояснив, чому пропонує визнати Волинську трагедію геноцидом українців

Україна має відреагувати на порушення Польщею домовленості щодо винесення за межі політики теми Волинської трагедії

Про це в ефірі Eспресо.TV заявив народний депутат Олег Мусій.

Він визнав, що не став би реєструвати проект постанови про вшанування пам’яті жертв геноциду, вчиненого Польською державою щодо українців у 1919-1951 роках, якби не було ухвали Сейму щодо визнання геноцидом подій Волинської трагедії.

"Було прийнято і президентом Кучмою, і президентом Ющенком разом з польськими двома президентами рішення про те, що ми виносимо із політики рішення минулого і передаємо історикам. І Україна послідовно дотримувалася, до рішення польського Сейму як політичного органу теперешньої Польщі, цих угод. Натомість Польща - і польський Сейм, і польський Сенат - порушили домовленості, які були між Україною і Польщею, і зараз сидіти і тримати голову в кущах я вважаю абсолютно недоречним", - наголосив Мусій.

Він зазначив також, що багато польських політиків і, в тому числі, маршалок польського Сенату, наполягають на тому, що все-таки Волинська трагедія була лише геноцидом поляків.

"Якщо всі хочуть встановлення історичної справедливості, то Україна, безумовно, зобов'язана відреагувати і допомогти встановити цю історичну справедливість хоча би з ознаки того, спочатку, щоб запустити дискусію в історичних колах. І це - внесення цієї постанови - якраз стане приводом, я думаю, реакції належної з боку вищих посадових осіб держави, з боку українського парламенту, і нікому не дано принижувати український народ, і українську націю, і Україну", - підсумував Мусій.