Українських викладачів звільнять за поїздку в Крим

Викладачів українських навчальних закладів, які поїхали до окупованого Росією Криму для участі у конференції в Ялті, звільнять

Про це повідомила міністр освіти і науки Лілія Гриневич, передає "День".

"Я вже звернулася до керівництва цих закладів, щоб вони зробили відповідні адміністративні висновки. Здебільшого ці люди (вчителі, що поїхали до окупованого Криму) будуть звільнені. Чинне законодавство поки не дає нам повністю ефективних інструментів, бо ми зіткнулися з цією проблемою тільки в останні роки. Я вважаю, що ми повинні розвинути законодавство і отримати такі інструменти", - сказала Гриневич.

Вона додала, що звернулася до Служби безпеки України та Генеральної прокуратури з проханням допомогти впорядкувати законодавство, аби визначити "належну відповідальність" за такі дії.

"Адже коли такі люди їдуть на конференцію, яка легітимізує анексію Криму, вони своєю присутністю також визнають анексію легітимною. Це означає, що вони не поважають конституційно затверджений державний устрій України і тому не можуть працювати в нашій системі освіти. Моя позиція, як міністра освіти, є такою, але вона має бути більш чітко обґрунтована українським законодавством", - зауважила Гриневич.