Службовці "Приватбанку" заволоділи 19 млрд рефінансу Нацбанку, - ГПУ

ГПУ здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом заволодіння службовими особами "Приватбанку" коштами НБУ, виділеними на рефінансування в особливо великих розмірах

Про це йдеться у відповідній ухвалі Печерського райсуду Києва від 29 липня.

Згідно з ухвалою суду, в ході досудового розслідування встановлено, що службові особи "Приватбанку" шляхом зловживання своїм службовим становищем протягом 2014 року заволоділи коштами НБУ в сумі понад 19 млрд грн, виділеними на рефінансування "Приватбанку", застосувавши певну схему.

Так, службові особи "Приватбанк", видали кредитів в сумах від $18 до $73 млн 42 підконтрольним підприємствам під заставу майнових прав на товар, які в свою чергу уклали сумнівні угоди, здійснивши 100 % передплату, та перерахувавши вказані грошові кошти на рахунки нерезидентів, з метою нібито отримання товарів.

Однак поставка товарів до цього часу не відбулася. Грошові кошти до теперішнього часу не повернуті.

У сторони обвинувачення є достовірні данні, що вищезазначені кошти в сумі понад 19 млрд гривень були перераховані 42 резидентами України на 6 розрахункових рахунків нерезидентів-продавців, що знаходяться в банківській установі "PrivatBank Cyprus  Branch".

Таким чином службові особи "Приватбанк" не забезпечили виконання відшкодування можливих збитків унаслідок невиконання чи неналежного виконання умов кредитних договорів.

У сторони обвинувачення є достовірні данні, що вищезазначені кошти в сумі понад 19 млрд гривень були перераховані 42 резидентами України на 6 розрахункових рахунків нерезидентів-продавців, що знаходяться в банківській установі "PrivatBank Cyprus Branch".

В свою чергу Приватбанк спростовує інформацію про розкрадання коштів, наданих Національним банком на рефінансування.

“Дана інформація (навіть про саму можливість ”виведення“ кудись рефінансування НБУ) непрофесійна і не відповідає дійсності”, – повідомляють в банку.