Якщо в нас АТО, то Порошенко мав давно спростити обмін полонених, - Савченко

Народний депутат Надія Савченко хоче звернути увагу президента Петра Порошенко на те, що наявна процедура обміну полонених є дуже складною

Про це заявила народний депутат Надія Савченко на мітингу, передає Еспресо.TV.

"Що я хочу донести усьому світові, щоб це нарешті визнав президент. Є дуже довга процедура обміну, тому що вона політизована, узаконена. Через те, що в нас два роки АТО, а не війна і через те, що в нас нема механізмів, влада не розуміє, що таке військовополонені, як за них боротися. Тому що коли були гарячі бої, комбати самі говорили, щоб наших хлопців визволяти. І дійсно, як це не страшно звучить, людей можна було купляти за кілька ящиків тушонки. Можна було робити будь-які обміни, критиковані чи не критиковані законом. Але це давало життя людям, це витягало людей звідти. Коли це перевели в стадію закону, то вийшло так, що всіх сепаратистів посадили в СІЗО. Тепер, щоб їх поміняти на когось, то треба їх відбілити і відмити", - зауважила Савченко.

За її словами, це "дуже довга процедура, яка затягує час".

"Якщо у нас АТО, а не війна, то президент вже давно мав напрацювати спеціальний механізм швидкого обміну людей. Щоб його волею, як Головнокомандувача, була підписана відправка людей на фронт, на смерть. Потрібно, щоб його волею в два-три кроки була підписана видача людей на обмін. І це потрібно і можна спрощувати. На цьому не треба піаритись і говорити, як це важко. Нічого не важко, якщо хотіти", - сказала Савченко.