Через санкції Росії латвійські молочники втратили понад 100 млн євро

Через введене Росією 7 серпня 2014-го ембарго на імпорт продуктів харчування з ЄС збитки латвійських виробників молочних продуктів перевищили 104 млн євро

За даними Міністерства землеробства, до кінця 2017 року ця цифра може збільшитися до 233,5 млн євро, повідомляє Delfi.lv.

"У цей період один на одного наклалися три кризи - російське ембарго, скасування квот Євросоюзу і перевиробництво продукції", - каже голова правління Латвійської асоціації сільськогосподарських кооперативів Індуліс Янсонс.

Він вважає, що "дно" вже досягнуто, однак ще більш серйозні проблеми чекають селян тоді, коли їм доведеться віддавати кредити.

Міністерство землеробства неодноразово відзначало, що російське ембарго найсильніше позначилося на молочній галузі. Фінансові звіти молочних господарств показують, що у багатьох з них оборот скоротився на чверть - причому, це стосується і кооперативів, і великих переробників молока.

У той же час, Янсонс обережно оцінює шанси латвійських виробників молочної продукції повернутися в Росію. За його словами, коливання курсу валюти, низька вартість рубля і слабкий попит ускладнюють роботу в Росії.

Експерти відзначають перспективи інших експортних ринків - Китаю, Йорданії, Катару, Іраку та ін.