Нардеп Олексій Савченко про 100 днів Гройсмана: "Ситуація складна, але не безнадійна"

Домовленості про отримання міжнародної фінансової допомоги та активне реформування державних підприємств є одними з ключових досягнень уряду Володимира Гройсмана за перші 100 днів роботи

Таку думку в інтерв'ю "Фактам ICTV" висловив народний депутат від БПП, перший заступник голови комітету ВР з питань бюджету Олексій Савченко.

«Серед дійсно важливих рішень - міжнародне фінансове співробітництво. Це і досягнення, і недоробка одночасно. З одного боку, ми отримали 1 млрд доларів гарантій від уряду США, а з іншого - у нас «на паузі» програма співпраці з Міжнародним валютним фондом. І поки воно «на паузі», до нас не йдуть інвестиції, тому що всі чекають: виконають умови програми чи ні. Програму ми начебто виконуємо, але начебто з побоюванням: от тарифи підвищили, але тут же озираємося і починаємо казати, що вони непрозорі. Бракує комплексного підходу до вирішення питань», - зазначив народний депутат.

Серед позитивних аспектів він також виділив активний початок приватизаційних процесів, реформування державних підприємств. «Нарешті призначено нових людей в «Укрзалізницю» і в «Укрпошту», незважаючи на протистояння і постійні зриви конкурсів. Нарешті буде запроваджено для всіх держзакупівель систему Prozorro, що дозволить заощадити десятки мільярдів гривень і спрямувати їх на поліпшення соціальних стандартів, на інфраструктурні проекти», - вважає О. Савченко.

Він також висловив жаль, що уряд поки що не зміг провести податкову реформу. Крім того, за його словами, Верховна Рада не дала можливості провести реформу енергоринку, якої так чекають і його учасники, і потенційні інвестори. Серед інших недоліків в роботі Кабміну нардеп назвав відкладання на невизначений термін вирішення питання про земельну реформу.

В цілому, за словами О. Савченко, за короткий час роботи уряду досить складно дати однозначну відповідь на питання про характеристику якості його діяльності.

«Ось недавно були опубліковані результати опитування громадян, в тому числі і про те, як вони ставляться до уряду Гройсмана. 20% схвалюють, 60% не схвалюють. Ще питання: чи зможе уряд реалізувати позитивні зміни в Україні? Знову 20% кажуть "так", 60% - "ні". Дві третини людей вважають, що це поглибить політичну кризу або, як мінімум, не допустить її. Якщо чесно, для мене такі показники досить дивні. Мені здається, тут не стільки оцінка власне Кабміну, скільки всієї системи органів влади, яка, на думку людей, не дає результатів. Просто зараз прем'єр Гройсман, ось йому і дісталося», - упевнений О. Савченко.

За його словами, депутати в коаліції дивляться на це більш прагматично, а своє ставлення висловлюють наявністю або відсутністю голосів за урядові ініціативи. «Ситуація складна, але не безнадійна», - підкреслив він.