Індія готова відновити діалог із Пакистаном

Міністерство закордонних справ Індії заявило про готовність до діалогу з Пакистаном, але зумовило його першочерговим обговоренням питань проблеми тероризму

Про це повідомляє "РИА-Новости".

Радник прем'єр-міністра Пакистану у закордонних справах Сартадж Азіз заявив, що Нью-Делі не йде на всеосяжний діалог з Ісламабадом, що "не сприяє миру в Південній Азії".

У зв'язку з цим він заявив, що "Пакистан повинен запросити Індію до діалогу з питання Джамму і Кашміру" і що МЗС відправить індійським колегам відповідну ноту.

"Індія вітала б діалог по поточним, актуальних питань індійсько-пакистанських відносин", - йдеться в заяві представника індійського МЗС Вікаса Сварупа.

Ці питання, на думку індійської сторони, концентруються на проблемах тероризму. Індія звинувачує Пакистан у підтримці терористів на території індійського штату Джамму і Кашмір, Ісламабад ці звинувачення заперечує, заявляючи, що жителі регіону самостійно борються за свої права.

Також Сваруп додав до переліку умов доведення до кінця розслідування терактів в Мумбаї 2008 року і атаки на індійську авіабазу Патханкот на початку січня, яка заморозила спроби вибудовування двостороннього діалогу, розпочаті в грудні минулого року.

В аналогічному ключі напередодні висловилася глава МЗС Індії Сушма Сварадж. Але вона заявила не тільки про необхідність обговорювати питання тероризму, а й про необхідність прив'язки діалогу до "заходів, які застосовуються в цьому відношенні".