Мін'юст США перевірить у Туреччині звинувачення проти Ґюлена

Міністерство юстиції США найближчим часом відправить до Туреччини групу експертів, яка має перевірити звинувачення, висунуті Анкарою проти ісламського проповідника Фетхуллаха Ґюлена

Про це в п'ятницю, 19 серпня, повідомило агентство Bloomberg, посилаючись на представника адміністрації президента США, пише DW.com.

За словами чиновника, незважаючи на те, що Туреччина звинувачує Ґюлена, що проживає зараз в штаті Пенсільванія, в організації невдалої спроби державного перевороту, Анкара досі не пред'явила американським правоохоронним органам переконливих доказів його причетності до путчу.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган особисто звернувся до Барака Обами з вимогою видати проповідника, якого в Анкарі називають не інакше як главою терористичної організації. Однак в адміністрації американського президента заявили, що Туреччина повинна представити чіткі і ясні свідчення злочинної діяльності Ґюлена, що дозволяють провести процес в рамках договору про екстрадицію між Туреччиною і США.

У той же час, відзначає агентство, відправка групи експертів Мін'юсту напередодні наміченого на 24 серпня візиту в Анкару віце-президента США Джо Байдена, повинна переконати Ердогана, що американська влада з усією серйозністю ставляться до запиту про видачу Ґюлена.

Як відомо, Турецька влада стверджує, що Ґюлен створив терористичну мережу під назвою "Паралельна держава". Сам Ґюлен засудив спробу перевороту.