Площа суходолу Землі зросла на 58 тис. кв. км за 30 років

За останні 30 років площа суходолу на Землі збільшилася на 58 тис. квадратних кілометрів, підрахували вчені з нідерландського інституту Deltares

Про це повідомляє BBC Україна.

Штучне осушення територій виявилося більш значущим чинником, ніж танення льодовиків і спорудження дамб, зазначають дослідники нідерландського інституту Deltares.

За три десятиліття під водою опинилися 115 тис. кв. км суходолу, при цьому було осушено близько 173 тис. кв. км водної поверхні.

Нідерландські вчені проаналізувавши знімки із супутників NASA, зробили висновок, що прикладом наймасштабнішого природного обводнення стало Тібетське нагір'я, де через танення льодовиків утворилися нові величезні озера. 

Найбільшим протилежним прикладом є Аральське море, колись четверте за величиною озеро в світі. З 1960-х років воно стрімко міліло через забір води з річок Амудар'ї і Сирдар'ї, що живлять його. Зараз Аральське море розпалося на два озера і практично повністю висохло. Дослідники кажуть, що тепер необхідно зрозуміти, яке значення для світового клімату мають зроблені ними спостереження.