Життя Умерова у справжній небезпеці, - Рада звернулася до Європарламенту

Комітет Верховної Ради у закордонних справах звернувся до комітетів у закордонних справах демократичних країн та міжнародних організацій світу щодо ситуації, що склалася з заступником голови Меджлісу Ільмі Умеровим

Про це повідомляє офіційна сторінка Верховної Ради.

Комітет розцінює дії Кремля щодо Умерова, як знак повернення Росії до репресивної психіатрії, політично-мотивованих судів над дисидентами, порушення основних прав людини та небезпечної пропаганди радянських зразків. 

"Утримання пана Умерова є лише останнім прикладом систематичного придушення свободи корінного населення півострова кримських татарів. Попередньо Росія вже оголосила терористичною організацією Меджліс Кримськотатарського народу – виконавчий орган найвищого представницького органу кримських татарів  Курултай. Меджліс був і є офіційно визнаним у своєму статусі Верховною Радою України", - йдеться у зверненні.

Зазначено, що "об’єднані зусилля демократичних держав вже довели свою впливовість у переговорах з керівництвом Росії щодо звільнення незаконно утриманих політв’язнів". 

Комітет у закордонних справах Верховної Ради України вважає, що це питання потребує невідкладної реакції, адже "життя пана Умерова перебуває у справжній небезпеці". 

Звернення надіслане парламентським комітетам у закордонних справах низки демократичних країн, Європарламенту, парламентським асамблеям міжнародних організацій, помічнику Генерального секретаря ООН в галузі прав людини Івану Шимоновичу, комітету ООН проти катувань, організації Amnesty International.