МОЗ хоче збільшення вартості цигарок і алкоголю

Зростання податку на цигарки та алкоголь покращить здоров'я українців і збереже бюджетні гроші на дороге лікування хвороб, яких можна уникнути, відмовившись від паління

Про це повідомила у Facebook в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Вона зустрілася із командою Світового Банку, щоб обговорити переваги введення в Україні податку на шкідливі звички, як паління та зловживання алкоголем.

"Пачка цигарок у Лондоні коштує у 20 разів дорожче, ніж у Києві. У цей час жителі Великобританії живуть на 10 років довше українців. Українці можуть жити довше також", - зауважила Супрун.

За її словами, "паління не тільки шкодить здоров'ю тих, хто курить, але дим шкодить й усім, хто поруч".

"Пора нам усім жити здоровим життям. Наші діти, друзі, всі ми повинні жити в середовищі, вільному від цигаркового диму. Зростання податку на цигарки та алкоголь з додатковими надходженнями на програми громадського здоров'я не лише покращить здоров'я українців, а й збереже бюджетні гроші на дороге лікування хвороб, яких можна уникнути, відмовившись від паління", - вважає в.о. глави МОЗ.

Вона каже, що збільшення податків на кожну пачку цигарок може профінансувати зміни в системі охорони здоров'я, такі як розвиток громадського здоров'я та відшкодування вартості ліків від серцево-судинних захворювань.

"Ми вдячні Світовому Банку та Всесвітній ораганізації охорони здоров'я за підтримку нашої діяльності у покращенні здоров'я українського народу. Наразі ми разом працюємо над аналізом впливу куріння на життя та здоров'я українців", - додала Супрун.