Маломуж розповів, як можна було уникнути Іловайська

Вищому керівництву країни пропонувалася низка рішень, що допомогли б попередити таку трагедію як Іловайськ, незважаючи на те, що сили армії були досить слабкі

Про це розповів екс-голова Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж в ефірі програми "Про політику" на каналі Еспресо.TV.

"За 7-8 днів попереджувалися військові, керівництво держави в першу чергу по лінії спецслужб, що можливо готуються контрудари. Якраз на стратегічному рівні не було прийнято системних рішень по кожному комплексу забезпечень оборонної безпеки, проведення системних операцій, особливо на надзвичайно вразливих напрямках. А це відповідно проведення флангових ударів, проведення можливо контртерористичної операції в тилу і відповідно підготовка угруповань, які несли б удар тим частинам, які планувалися на той період", - розповів гість студії.

За його словами, через телебачення вищому керівництву країни пропонували припинити парад і кинути резервні частини під Іловайськ.

"Сьогодні, говорять, це були курсанти  і тому подібне. У період Другої світової війни саме курсанти піднімалися  з училищ і йшли на фронт. Тому ніяких істотних заперечень цьому немає. Ворог був конкретно визначений це була Росія", - додав Маломуж.

Він переконаний, що зараз треба у кожного конкретного політичного діяча на стратегічному рівні запитати, чому не були задіяні такі заходи.

"Чому не був створений надзвичайно потужний військово-політичний штаб, який би приймав у режимі онлайн рішення, які задіювати сили, які резерви. Зрозуміло, що сили слабкі були тоді ще, але завдяки цим рішенням ми могли б попередети таку трагедію, як Іловайськ", - резюмував він.