Суд зобов'язав Росію виплатити 40 тисяч євро переселенці з Луганщини

Голосіївський районний суд Києва виніс рішення про стягнення з Російської Федерації на користь переселенки з окупованого Донбасу 40 тисяч євро

Про це повідомляє прес-служба громадського руху "Сила права".

4 березня Ірина Верігіна звернулася до Голосіївського районного суду м. Києва із заявою про встановлення юридичного факту того, що вона стала вимушеною переселенкою в результаті російської збройної агресії та окупації частини території Луганської області.

18 березня суд встановив юридичний факт вимушеного переселення Верігіної в результаті російської збройної агресії.

27 травня вона подала до Голосіївського райсуду позовну заяву про стягнення моральної та матеріальної шкоди з Російської Федерації як держави-агресора.

30 травня за заявою Верігіної про забезпечення позову суд "наклав арешт" на 3 мільярди доларів російського кредиту. При цьому суд взяв до уваги офіційну статистику, відповідно до якої в країні сьогодні близько 2 мільйонів громадян, які постраждали від російської збройної агресії, - родин загиблих, військовослужбовців і цивільних осіб, які зазнали поранень і каліцтв, громадян, які побували в полоні і незаконному ув’язненні, втратили особисте майно, а також вимушених переселенців.

Загальна сума шкоди, завданої громадянам України російською збройною агресією, розрахована на підставі практики Європейського суду з прав людини, перевищує 100 мільярдів доларів.

23 серпня Голосіївський райсуд прийняв рішення стягнути з Російської Федерації на користь Верігіної: в рахунок відшкодування збитків грошові кошти в розмірі 114 750 грн, в рахунок відшкодування моральної шкоди 985 950 грн, а також судовий збір в розмірі 7 250 грн.