Українські компанії все частіше переходять на монодистрибутивну модель

Усе більше українських компаній переймають зарубіжний досвід і переходять на монодистрибутивну модель, яка передбачає існування на ринку обмеженої кількості великих дистриб'юторів, які беруть на себе забезпечення повного циклу дистрибуції товару

Про це пише Асоціація рітейлерів України.

Це потужні компанії з розвиненою мережею, здатні доставити продукцію виробника у будь-який куточок країни або регіону за допомогою власних ресурсів.

Монодистрибутивная модель більш ефективна на ринках підакцизних товарів, так як, крім усього іншого, забезпечує максимально можливий контроль за пересуванням акцизних товарів на всіх етапах: від виробництва до роздробу, і забезпечує максимальне збирання податків з ринку.

Використання монодистрибутивної моделі досить давно і успішно працює на ринку тютюнових виробів у багатьох розвинених країнах: Японія, Китай, Угорщина, Франція, Італія, Швеція, Бразилія.

Приміром, у Франції та Італії найбільшим оператором дистрибуції тютюнових виробів є компанія Logista, яка займає 99% ринку дистрибуції Італії та 100% у Франції. Ця компанія обслуговує понад 70 тисяч точок продажу через власні розподільчі центри і магазини C&C і справно наповнює бюджети цих двох країн.

Ще один приклад монодистрибуції - Швеція, де домінуюче положення на ринку дистрибуції тютюнових виробів посідає компанія SMD з більш ніж 90% часткою ринку. Компанія забезпечує постачання в 10 тисяч точок по всій країні.

В Україні ця модель добре зарекомендувала себе на ринку тютюнових виробів, де ключовим дистриб'ютором є компанія TEDIS Ukraine. Компанія має 35 власних регіональних структурних підрозділів, через які обслуговує близько 50 тисяч торгових точок на території всієї країни.

Для побудови системи дистрибуції, яка існує зараз в TEDIS Ukraine, компанія інвестувала і продовжує інвестувати значний обсяг коштів у створення розвиненої мережі регіональних структурних підрозділів, навчання та розвиток персоналу, побудову логістичних процесів, IT та апаратні рішення для збільшення ефективності тощо.

Більш того, учасники ринку, які працюють за монодистрибутивною моделлю, стверджують, що робота одного або декількох великих дистриб'юторів є свого роду гарантією "білого" товарообігу.