У Беслані поліція затримала жінок, які звинуватили Путіна у загибелі заручників

Поліція в російському Беслані затримала групу жінок, які звинуватили президента Росії Володимира Путіна у трагедії, що сталася в цьому місті 2004 року

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Поліція також затримала двох журналісток, які знімали акцію.

Затримання провели під час панахиди за жертвами теракту й операції зі звільнення заручників у Беслані.

П’ять жінок були одягнені у футболки з написами зі звинуваченнями на адресу Путіна. Жінки вимагали провести об’єктивне розслідування всіх обставин захоплення і звільнення школи у вересні 2004 року.

Поліція звинуватила жінок у порушені закону щодо проведення акцій протесту. Наразі невідомо, чи їм уже висунули обвинувачення.

Крім того, правоохоронці затримали журналістів "Нової газети" і "Таких справ" Олену Костюченко і Діану Хачатрян. Поліцейські почали вимагати припинити зйомку акції, яку влаштували матері загиблих дітей. Одну з журналісток звинуватили у тому, що в неї фальшивий паспорт, іншу - у неналежному зберіганні документів.

Наразі журналісток відпустили.

1 вересня 2004 року в північноосетинському місті Беслан бойовики захопили в заручники понад 1200 учнів і вчителів школи №1. Внаслідок нападу і пізнішого штурму будівлі загинули 334 людини, 186 із них - діти, більше ніж 800 були поранені.

У липні минулого року Європейський суд з прав людини у Страсбурзі взяв до провадження скаргу частини заявників, потерпілих від захоплення заручників у Беслані.

Взята до розгляду ЄСПЛ справа називається "Тагаєва та інші проти Росії". Заявники вважають, що російська влада порушила, зокрема, їхнє право на життя і право на справедливий судовий розгляд.

Позивачі в своєму позові вказували, що російська влада не гарантувала їхню безпеку і непропорційно застосувала силу під час операції зі звільнення заручників.