Черниш розповів, звідки взяти гроші на відбудову Донбасу

Міжнародні донори можуть надати фінансову допомогу для відбудовування Донбасу

Про це заявив міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш в інтерв'ю "5 каналу".

Міністр зазначив, що за попередніми оцінками експертів, державі необхідно витратити $1,5 мільярдів для реконструкції окупованих територій. 

"Державна програма – єдина підстава для виділення коштів з державного бюджету. Ми знаємо, в якому стані державні фінанси. Тому, звичайно, ми передбачаємо додаткові механізми, які б дозволили мобілізувати фінансовий ресурс від донорів", – наголосив Черниш.

За його словами, вже існують певні документи, механізми та програми для реалізації цього задуму. Понад те, додаткове фінансування можна отримати від таких підприємств, як "Укренерго", "Укрзалізниця", які працюють на цих територіях.

"Якщо донори побачать, що є пріоритет на підставі міжнародних практик, донори з цим погодились, тому що вони брали участь у розробці цього документу. Потім говоримо: ось такі є процедури залучення коштів під такі-то цілі та механізми, вони кажуть, окей, нам простіше переконати наші уряди надати кошти, тому що ми знаємо чітко ціль, як ви її будете досягати і, будь ласка, забезпечте прозорі механізми", – пояснив Черниш.

Міністр додав, що адміністраторами трастового фонду відновлення Донбасу будуть Світовий банк та ООН.