На Львівщині знайдені рештки ткацької майстерні, якій близько 2 тис. років

Львівські археологи на пам’ятці в урочищі Гора, що поблизу міста Белз, знайшли рештки ткацької майстерні, якій близько двох тисяч років

Про це повідомляє Рятівна археологічна служба НАН України.

"На початку першого тисячоліття тут існувало поселення, мешканці якого були тісно пов’язані торговими зв’язками із Римською імперією. Люди ж на цьому місці жили протягом довгого періоду: сліди заселення зафіксовано від кінця палеоліту (ХI тис. до н. е.) і до давньоруського часу (ХІ-ХІІІ ст.)", - зазначено у повідомленні.

Дослідники Рятівної археологічної служби здійснюють розкопки на двох давніх поселеннях в околицях Белза. Серед них і багатошарова пам’ятка Белз-22 в урочищі Гора, поверхня якої впродовж останніх десятиліть інтенсивно розорюється та руйнується скарбошукачами.

Начальник експедиції Тарас Милян повідомив, що "на сьогодні найцікавішими для нас є рештки вертикального ткацького верстату, який датується римським часом".

"Це стало для нас своєрідною несподіванкою. На глибині 1 м виявили рештки, ймовірно, житлового об’єкту, у куті якого збереглися більше 30 глиняних тягарців, що використовувалися у прядінні. Вони розташовувались в один ряд, займаючи північний кут споруди. Вони були двох типів – чотиригранні та плоскі округлі. Шкода, але решток самого ткацького верстату виявити не вдалося, оскільки він був виготовлений з дерева".