Президент Філіппін вибачився, що обізвав Обаму "сином повії"

Президент Філіппін Родріго Дутерте висловив жаль у зв'язку з власними різкими словами на адресу президента США Барака Обами, якого раніше назвав "сином повії"

Про це повідомляє ВВС.

Як йдеться у поширеній Дутерте заяві, він шкодує про те, що його різкі зауваження "викликали стурбованість і тривогу" а також, що вони "здалися особистою нападкою на президента США".

Дутерте зробив грубий випад на адресу Обами перед вильотом на саміт АСЕАН в Лаосі, де він повинен був зустрітися з президентом США. Гнів філіппінського президента викликало питання репортера про те, як Дутерте на зустрічі з Обамою планує пояснити загибель на Філіппінах понад 2 тисяч осіб під час антинаркотичних спецоперацій за останні два місяці.

"Я президент суверенної країни, ми вже давно не колонія. У мене немає інших господарів, крім філіппінського народу. Потрібно проявляти повагу. Я тебе прокляну на цьому форумі, син повії", - заявив Дутерте, говорячи про майбутню зустріч з американським лідером.

Після цього зустріч Обами і Дутерте була скасована за ініціативою американської сторони.

Родріго Дутерте, який обійняв посаду президента Філіппін наприкінці червня, є прихильником "жорсткого курсу" у боротьбі з наркомафією. Його головною передвиборчою обіцянкою було викорінювання злочинності та наркоторгівлі в країні. Він закликав громадян стріляти і вбивати наркодилерів, які переховуються від правоохоронних органів.

Раніше спеціальний доповідач ООН з проблеми позасудових страт Аньєс Калламар звинуватила Дутерте в порушенні міжнародного права при проведенні антинаркотичної кампанії в країні. За словами Калламар, заклики Дутерте вбивати ймовірних наркодилерів є надмірним і безвідповідальним кроком, який рівносильний злочину.