США таємно виплатили Ірану $1,3 млрд за звільнення трьох американців, - WSJ

США крім траншу $400 мільйонів передали Ірану ще $1,3 мільярда готівкою протягом трьох тижнів після звільнення трьох американців у січні

Про це повідомляє Wall Street Journal з посиланням на джерела в Конгресі.

Гроші, за даними видання, були передані Тегерану 22 і 5 лютого в євро і швейцарських франках.

В середині серпня Держдепартамент США підтвердив, що заплатив уряду Ірану за звільнення чотирьох американських громадян в січні 2016 року.

Як раніше писала газета The Wall Street Journal, гроші перевозили на літаку без маркування. Євро, швейцарські франки і інші банкноти везли в дерев'яних ящиках.

Влада США раніше говорили, що ця сума була першим внеском в рамках угоди на 1,7 мільярда доларів між США і Іраном. Тоді президент США Барак Обама заявив, що задоволений звільненням ув'язнених, не згадавши про викуп. А американські офіційні особи заперечували будь-який зв'язок між виплатами та звільненням співвітчизників.

Американців відпустили 17 січня. Трьох посадили на борт літака ВПС Швейцарії, четвертий повертався в США самостійно.

Йдеться про звільнення керівника тегеранського бюро газети The Washington Post Джейсона Резаяна, ветерана Морської піхоти Аміра Гекматі, християнського пастора Саїда Абедіна, а також Носратолли Хосраві-Рудсарі, про зникнення якого громадськості не було відомо аж до його звільнення.

Літак з грошима, за даними джерел The Wall Street Journal, приземлився в Тегерані в той же день.