У Раді зареєстрували проект заяви, що засуджує політизацію Волинської трагедії

У Верховній Раді зареєстровано проект постанови про заяву, яка стосується постанов польського парламенту щодо Волинської трагедії

Авторами проекту постанови "Про заяву Верховної Ради у зв’язку з ухваленням Сенатом і Сеймом Польщі постанов від 7 липня та 22 липня 2016 року щодо Волинської трагедії" є зокрема лідери фракцій парламенту БПП Ігор Гринів, "Народного фронту" - Максим Бурбак, "Самопомочі" - Олег Березюк, "Батьківщини" - Юлія Тимошенко, Радикальної партії — Олег Ляшко, інформує УНІАН.

В проекті заяви зазначено, що ВР "із жалем, розчаруванням і глибокою стурбованістю сприйняла рішення Сенатом і згодом ухвалення Сеймом Республіки Польща постанови від 22 липня 2016 року "Щодо вшанування пам’яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян ІІ Речі Посполитої у 1943-1945 роках", якою надана політично і юридично некоректна оцінка трагічної сторінки українсько-польської історії, що стосується подій на Волині".

В заяві сказано, що парламент України вважає "встановлення Сеймом Республіки Польща "Національного дня пам’яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян ІІ Речі Посполитої у 1943-1945 роках» за вияв політизації трагічних сторінок українсько-польської історії".

ВР вважає, що ухвалення парламентом Польщі зазначених постанов поставило під загрозу політичний і дипломатичний доробок та зусилля двох держав і народів, спрямовані на взаємне прощення, примирення та вшанування пам’яті невинних жертв: українців та поляків. Також ВР засуджує односторонні дії польського парламенту спрямовані на перегляд позитивних результатів співпраці, які були досягнуті під час конструктивного українсько-польського діалогу за останні десятиліття.

У зв’язку з цим ВР закликає польських колег припинити політизацію трагічних сторінок українсько-польської історії та зосередити зусилля на конструктивній побудові взаємин між Україною та Польщею для зміцнення партнерства в демократичній Європі на підставі європейських цінностей.