Лутковська розказала, як шукала "таємні тюрми" СБУ

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська не знайшла у харківському і краматорському відділенні СБУ ув'язнених так званих таємних тюрем

Про це вона заявила в ефірі Еспресо.TV.

"Свідчення цих людей (утримуваних у таємних тюрмах, - ред.) є достатньо конкретними. Вони розповідають, що вони бачили з вікон, як їх вивозили і у які дні. У звіті Amnesty International є чітке посилання на дату, це 20 квітня. Я цю дату пам'ятаю дуже добре, тому що тоді відбувалася чергова передача полонених з непідконтрольних територій. Я була там і на зворотному шляху я вирішила перевірити ті сигнали, які тоді були в мене", - розповіла Омбудсмен.

Вона уточнила, що без попередження приїхала в Харків, щоб перевірити стан справ, в приміщенні харківського СБУ.

"Але, на жаль, нікого не знайшла. А ті, хто утримувався в цей час в цих приміщеннях, принаймні за їх свідченнями, вони стверджували, що їх вивезли автобусами і вони утримувалися у якомусь внутрішньому дворику. Вони навіть не могли сказати. Десь у Харкові", - повідомила Лутковська.

Вона уточнила, що нікого не знайшли ні в харківському СБУ, ні в приміщенні краматорського міського СБУ.

"Станом на сьогодні, згідно зі свідченнями цих людей, практично всі вони вже звільнені. Оскільки була гучна заява Матіоса, що будуть відкриті кримінальні провадження по цих свідченнях, я звернулась з проханням інформувати мене про хід цих проваджень", - уточнила Лутковська.