Конституційний суд дозволив проводити богослужіння без дозволу влади

Конституційний суд України визнав неконституційним пункт закону "Про свободу совісті та релігійні організації", згідно з яким для проведення публічних богослужінь необхідно отримання дозволу органу місцевої влади

Про це повідомляє прес-служба Конституційного суду.

Конституційний суд у вівторок оприлюднив рішення у справі за конституційним поданням Уповноваженого Верховної Ради з прав людини щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень ч.5 ст.21 закону України "Про свободу совісті та релігійні організації "від 23 квітня 1991 року (справа щодо завчасного сповіщення про проведення публічних богослужінь, релігійних обрядів, церемоній та процесій).

Омбудсмен Валерія Лутковська звернулася в КС з клопотанням розглянути питання конституційності положення даного закону зі змінами, згідно з якими "публічні богослужіння, релігійні обряди, церемонії та процесії проводяться щоразу з дозволу відповідної місцевої державної адміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради про видачу зазначеного дозволу подається не пізніше, ніж за 10 днів до призначеного терміну... крім випадків, які не потребують зволікання".

В резулятивній частині рішення КС визнав неконституційним дані положення вищевказаного закону, а також указ президії Верховної ради СРСР "Про порядок організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій в СРСР" від 28 липня 1988 року. Вони втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним судом цього рішення.