Bellingcat вважає доповідь Росії щодо МН17 "жалюгідними теревенями"

Міжнародна експертно-журналістська група Bellingcat прокоментувала доповідь фахівців корпорації "Алмаз-Антей" щодо розслідування падіння малайзійського Боїнга-777 над Донецькою областю

Доповіддю саме цієї експертної компанії буде керуватися Росія під час формування своєї офіційної позиції щодо розслідування, повідомляє "Новая газета".

Таким чином у "Алмаз-Антей" зазначають, що літак було збито ракетою 9М38М1 комплексу "Бук-М1", яку запустили з місця, що знаходиться поруч із населенним пунктом Зарощенське, який залишається підконтрольним Україні. Понад те, зважаючи на те, що це стара ракета, вона не може бути російською, адже в армії країни вже такими не користуються.

Тим часом у Bellingcat скептично поставились до таких заяв, адже ця версія не має жодних доказів, у той час як версія про пуск ракети з окупованого Сніжного вже неодноразово підтверджувалась. Понад те, українці не могли запустити ракету, адже у день, коли сталась катастрофа, в районі Зарощенського не було українських установок "Бук".

"Журналісти опитали місцевих жителів, і ніхто з них не бачив і не чув запуску. Зовсім інша ситуація в Сніжному: звідти надходили відомості про запуск, і є й інші підтвердження, що пуск був проведений з цього місця", - наголосили експерти.

Втім останньою краплею у звіті "Алмаз-Антей" стала критика ними керівника Bellingcat Еліота Хіггінса. Він, у свою чергу, назвав доповідь росіян "жалюгідними теревенями".