На одній з вулиць Києва з'явиться "розумний" квартал

У Києві на вулиці Мельникова з'явиться перший в Україні smart-квартал, оснащений найкращими технологіями для комфортного життя

Про це повідомляє Аin.ua.

Проект запустять восени, а основні роботи планують закінчити навесні наступного року. Після цього "розумна" вулиця буде постійно доповнюватися новими технологіями.

16 вересня в Києві презентували проект модернізації парку ім. Котляревського та ділянки вулиці Мельникова до метро Лук'янівська. Планують повністю перебудувати дорожні комунікації - обладнати велодоріжку, встановити "розумні" сучасні світлофори, що запобігають утворенню заторів, енергоефективні ліхтарі на сонячних батареях, системи освітлення пішохідних переходів, а також модерну дорожню розмітку.

На вулиці встановлять датчики для незрячих, пандуси, з'їзди і ліфти для людей з обмеженою мобільністю. Крім цього, підземні переходи і парк ім. Котляревського обладнають тривожними кнопками і камерами спостереження.

Також планують озеленити вулиці і парк ім. Котляревського, встановити систему сортування сміття, "розумні" лавки і зупинки з сонячними батареями і можливістю підзарядки гаджетів, мережі електрозаправок і сенсори екологічного стану вулиць.

Фінансувати модернізацію вулиці будуть з різних джерел. Зокрема, очікують, що компанії будуть тестувати на ній свої технологічні розробки.

"Капітальний ремонт скверу ми планували робити за бюджетні кошти, враховуючи ті напрацювання, які будуть рекомендовані командою. А компанії, які захочуть презентувати свої напрацювання на цій вулиці, повинні робити це за свій рахунок ", - пояснив голова Шевченківської райдержадміністрації Олег Гаряга.