Німеччина запустить перший у світі пасажирський потяг на водні

Німеччина стане першою країною світу, де експлуатуватимуть пасажирський потяг на водневих паливних елементах

Про це повідомляє німецьке видання Die Welt.

Потяг з нульовими викидами вийде на колії наприкінці 2017 року й обслуговуватиме неелектрифіковані ділянки німецької залізниці, де зараз курсують дизельні потяги. Першою федеральною землею, де запустять такий поїзд, стане Нижня Саксонія.

Розробкою першого пасажирського потяга на водневих паливних елементах займається французька корпорація Alstom. Роботи з розробки тривали два роки. Потяг назвали Coradia iLin.

Силова установка потяга працює за принципом перетворення хімічної енергії водню на електроенергію. Водень для заправки поїзда Alstom отримуватиме від хімічних підприємств, де цей елемент - побічний продукт під час виробництва інших видів продукції. Повних баків потягові вистачить на 600-800 км. Максимальна швидкість iLint становить 140 км/год.

Coradia iLint створює значно менше шуму під час руху та зупинок. Буде чутно лише гуркіт коліс та шум від спротиву повітря.

Перші випробування на допуск до експлуатації розпочнуться вже восени.

Досі локомотиви на водневих паливних елементах використовувалися лише у вантажних перевезеннях і випускалися при цьому не серійно, а кількома екземплярами.