Почуття тривоги збільшує шанси чоловіків захворіти на рак

Дослідники з'ясували, що чоловіки, які страждають від генералізованого тривожного розладу мають набагато більші шанси захворіти на рак, ніж ті, хто не стикався з цією психологічною недугою

Про висновки дослідників з Кембріджського університету пише The Telegraph.

Вчені виявили зв'язок генералізованого тривожного розладу (ГТР) з онкологічними захворюваннями. Дослідження торкнулося близько 16 тис. чоловіків віком старше 15 років. Виявилося, що ті, хто страждають від ГТР мають в два рази вищі шанси померти від раку, ніж ті, хто не схильний до цього психічного захворювання.

Під час дослідження також враховувалися й інші чинники, що збільшують ризик раку, серед яких куріння, вживання алкоголю і низька фізична активність.

Якщо говорити про причини явища, вчені вказують на те, що генералізований тривожний розлад веде до ослаблення організму в цілому й імунної системи зокрема. Таким чином, людина стає більш вразливою до онкологічних захворювань.

Дослідження виявило ще одну особливість: вчені не змогли знайти зв'язок між ГТР і раковими захворюваннями у жінок. За словами провідного автора дослідження Олівії Ремес, останні уникають проблем з онкологією, так як, зіткнувшись з ГТР, частіше звертаються до лікарів. У той же час чоловіки намагаються впоратися з проблемою самостійно.